srijeda, 31. siječnja 2018.

SKUP PAMTITELJA RIJEČI

U srijedu, 31.1.2018., održao se Skup pamtitelja riječi u OŠ Gustava Krkleca.
Mora se reći – gripa je smanjila broj prijavljenih, kao i natjecanja iz nekih predmeta, no svejedno je druženje prošlo konstruktivno i informativno.
Prije zimskih praznika učenici su podigli kod školske knjižničarke listu riječi  - popis od 38 riječi i njihovih značenja (koje su tijekom 1.polugodišta izvlačili iz rječnika hrvatskog jezika) koje je trebalo upamtiti.
Danas su na Skupu Katja Hrkić i Fran Franić iz 4.A razreda te Ivan Gudelj i Filip Perić iz 7.B pokazali kako je to njima uspjelo i odgovorili na pitanja o značenju sljedećih 25 riječi:  akvarist, efikasan, genij, hereditaran, iscrpan, podviti, načelo, narediti, neiscrpan, neupitan (onaj koji nije upitan – ova riječ ima različita značenja ovisno o akcentu!), oblikovati, odrpan, ophodnja, oporba, povoljan, proizvoljan, umijeće, zgarište, informacija, vokabular, moć, konstrukcija, riječ, osipanje, obnevidjeti.
Stručno povjerenstvo u sastavu - Martina Karlović, učiteljica hrvatskog jezika, Goran Brkić, učitelj engleskog jezika i Ida Bogadi, školska knjižničarka – pohvalilo je sudionike Skupa, istaknulo značenje i važnost poznavanja riječi i obogaćivanja rječnika u komunikaciji.
Također je odlučeno da će na Velikom skupu pamtitelja riječi koji će se održati u travnju 2018. u prostoru Školske knjige OŠ Gustava Krkleca biti zastupljena s jednim od dvojice današnjih natjecatelja u kategoriji od 7. - 8.razreda.
Po pravilu Skupa iz svake kategorije (od 4. -6.razreda te od 7. -8. razreda) školu zastupa po jedan natjecatelj i mi ćemo se toga pridržavati no, poučeni iskustvom (gripa i sl.) pripremat će se i Ivan i Filip kako bi jedan uskočio kao eventualna zamjena drugom – bude li potrebe.
Zahvaljujem svim sudionicima i stručnom povjerenstvu!
                                                           Ida Bogadi