utorak, 11. travnja 2017.

                  RIJEČ DANA
                      ©Ida Bogadi,2016.
 U protekle tri godine Riječ dana je postala poznata  i to ne samo u 25 osnovnih škola iz raznih županija RH, širenju ovog projekta pridonijeli su mediji (TV, Školski portal) kao i stručni skupovi osnovnoškolskih knjižničara.
Autorica Riječi dana je danas predstavila i provela zadnju fazu projekta – Veliki skup pamtitelja riječi.
Kratki podsjetnik: u projektu se svaki dan bira riječ iz Rječnika hrvatskog jezika, učenici po brojnosti dolazaka u školsku knjižnicu po tom „poslu“ ulaze u određene kategorije a vrhunac je sudjelovanje na Skupu pamtitelja riječi i  osvajanje titule školskog pamtitelja riječi.
Krunski potez projekta je okupljanje ovih učenika na Velikom skupu Pamtitelja riječi. Uobičajen je naziv „natjecanje“ ali je pravi cilj zapravo poticanje svih da budu isti – najbolji!
Važna je atmosfera okupljanja, predstavljanja svojih mogućnosti i dijeljenja znanja što su današnji pamtitelji i pokazali.
Popis sudionika Velikog skupa je malen (ali iz malene sjemenke izraste veliko drvo) pa su ta imena dragocjena:
Albin Spajić - 8.razred, OŠ "Antun i Stjepan Radić" Gunja, knjižničarka Anita Tufekčić; Luka Kovačević, 8.razred, OŠ Siniše Glavaševića, Vukovar, knjižničarka  Biljana Krnjajić; Josipa Mandić, 5.razred ,OŠ "Stjepan Radić", Božjakovina, knjižničarka  Ivana Kosko;  Sarah  Luna  Ilić 4.razred, OŠ Ivana Granđe Soblinec, knjižničarka  Nada Vukašinović;  Matia Bešić, 4.a, OŠ Rudeš, Zagreb, knjižničarka Vesna Latin Juričev;  Filip Cvjetičanin, 5.razred, OŠ Gustava Krkleca,Zagreb, knjižničarka Ida Bogadi; Teo Janković, 6.razred, OŠ Tituša Brezovačkog, Zagreb, knjižničarka Snježana Vasić;  Ruta Matoković, 5. razred, OŠ Bukovac, Zagreb, knjižničarka Mateja Murković i Roza Đurasek, 4.razred, OŠ Davorina Trstenjaka, Zagreb, knjižničarka Beata Doko.
 Za učenike od 4. do 6.razreda  pripremljena je lista koja je obuhvaćala 37 riječi. Sve su one bile izabrane u navedenim školama (kao Riječ dana) a pamtitelji riječi su imali 30-tak dana vremena kako bi ih još bolje upamtili za Veliki skup.
Iz Vukovara i Gunje su nam došla dva osmaša pamtitelja riječi koji su, u skladu sa svojim mogućnostima, imali malo više riječi za upamtiti – njih 43.
Veliki skup je otvorila autorica projekta Riječ dana I.B. te ukratko objasnila tijek skupa.
A on je izgledao ovako: svaka knjižničarka je zadala riječ s liste (za 4.-6.razred i s liste za 8.razred), svaki pamtitelj je odgovorio. Njihovi odgovori su se procjenjivali sa +, +/-  ili pak s dva ++ (ukoliko se znalo baš sve uključujući i frazeologiju).
Evo koje riječi su bile zadane za pamtitelje od 4.-6.razreda:
kukavan, piratski, derviš, križar, akupunktura, vihor, valorizacija, žvrk, opor, nepotizam, farsa, publicistika, džumbus, plitak, citat, proderati, Senat, amnezija.
 Pamtitelji osmaši su odgovorili što znače ove riječi:
ažurirati, jaz, skrcati, mešetar, oktava, suptilan, koncesija, tekst, osjećaj, optički disk, figura, pratiti, groznica, krupa, gorevina, rječnik, validan, postaviti.
Nije tako jednostavno kao što se čini, u rječniku ima podosta objašnjenja uz svaku riječ a danas smo čuli bujicu njih od prisutnih pamtitelja.
Svi su bili ugodno iznenađeni količinom i kvalitetom odgovora, bilo je tako teško reći nakon 18 upita (riječi) tko je najviše i najbolje naučio.
Prisutne knjižničarke su činile žiri koji je odlučio o pobjednicima na 1.velikom skupu pamtitelja riječi (zašto množina? Zato što su bile prisutne dvije kategorije – 8.razred i 4.-6-razred).
Pobjednik za 8.razred je Luka Kovačević, iz OŠ Siniše Glavaševića, Vukovar  dok je od 4.- 6.razreda bio najbolji Filip Cvjetičanin, 5.razred, iz OŠ Gustava Krkleca, Zagreb.
Odmah iza Filipa su  Matia Bešić, 4.razred,iz OŠ Rudeš i Roza Đurasek, 4.razred, iz OŠ Davorina Trstenjaka, Zagreb.
Zapravo, svi su bili izvrsni, pronijeli su ljepotu našeg jezičnog blaga u ugodnom okruženju prostora Školske knjige u Masarykovoj 28.
Domaćica skupa Dijana Kalađija uručila je svim pamtiteljima i knjižničarkama zahvalnice (potvrde) te male znakove pažnje kao nagradu za pokazano znanje i dolazak ovaj skup. Hvala od srca!
Nakon svečanog fotografiranja i male zakuske otišli smo dalje, svatko svojim putem, bogatiji za ovaj susret i nova lica i u nadi da ćemo se opet okupiti na idućem Velikom skupu, bogatiji za saznanje da radimo nešto što je djeci igra a čini osnovu onoga što jesmo – riječi!
                                                                                                                   Ida Bogadi