utorak, 22. studenoga 2016.

3.SKUP PAMTITELJA RIJEČI u OŠ Gustava Krkleca

Skup pamtitelja riječi je vrhunac knjižničarskog projekta Riječ dana koja je započela 14.1.2015. u knjižnici OŠ Gustava Krkleca (Novi Zagreb).
Iz rječnika hrvatskog jezika nasumce se izabrala riječ koja se istakla na panou ispred knjižnice kao i na webu škole (zajedno s imenom i prezimenom učenika koji ju je „našao“).
Ubrzo je školska knjižničarka, autorica projekta Ida Bogadi, osmislila i kategorije učenika (da bude zabavnije i igri još sličnije) pa su tako oživjeli Tragači, Sakupljači riječi i Čuvari riječi.
No, već izrečeni vrhunac i krajnji cilj svega navedenog je osvajanje titule Pamtitelja riječi.
Za nju treba naučiti određen broj riječi (i njihova značenja) te pristupiti Skupu pamtitelja riječi gdje se odgovara usmeno i pojedinačno pred komisijom. Tako se osvaja titula Pamtitelja ili Pamtiteljice riječi – do idućeg skupa (u školskoj godini su dva).

3.Skup pamtitelja riječi održao se 22.11.2016.u školskoj knjižnici, natjecali su se sljedeći učenici i učenice -Domagoj Malbaša, Tara Laća, Elena Jukić iz 4.C razreda, Filip Cvjetičanin (prošlogodišnji Pamtitelj riječi), Dora Vujinović i Nina Malić iz 5.B razreda te Ivan Telebar (prošlogodišnji Pamtitelj riječi) i Bartul Brnić iz 5.C.
Natjecatelji su odgovarali pred komisijom u kojoj su bile učiteljica Željka Kunić, ravnateljica Marija Luković i knjižničarka Ida Bogadi.
S liste na kojoj je bila 41 riječ s objašnjenjem iz rječnika komisija je zadala 16 riječi i tražila njihovo značenje (bjelodan, jedar, nevolja,ogrtati, pasus, pospješiti, prismotra, proderati, raskol, rječnik, rukovet, tajac, validan, vir, lozinka i nijansa).
Briljirao je u odgovorima i tako obranio prošlogodišnji naziv te (p)ostao školski Pamtitelj riječi Filip Cvjetičanin iz 5.B razreda. Na drugom mjestu je Nina Malić, iz 5.B dok treće mjesto dijele učenici iz 5.C Ivan Telebar i Bartul Brnić. Na 4.mjestu su Dora Vujinović iz 5.B te Domagoj Malbaša, Tara Laća i Elena Jukić iz 4.C razreda. Učenici iz 4.C su bili prvi puta na Skupu riječi i odlično se držali!

Čestitam novom Pamtitelju riječi  i svim natjecateljima te ih pozivam na idući 1.Veliki skup pamtitelja riječi. O čemu se radi?
Ove školske godine, nakon prezentacije ovog projekta na županijskim i međužupanijskim stručnim vijećima osnovnoškolskih knjižničara, 25 škola je prihvatilo Riječ dana,
25 školskih knjižničarki (ima tu i knjižničara J) provodi svakodnevno projekt po autoričinom hodogramu, a na 1.Veliki skup koji će se održati 11.4.2016.godine u dvorani Školske knjige (u Masarykovoj 28), pristići će Pamtitelji riječi iz skoro svih županija naše domovine. No, o tom – potom.
Veselimo se unaprijed – razloga ima! Od prostora – hvala domaćinu! – do samih prijava koje traju do 28.2.2016. (u OŠ Gustava Krkleca, autorici) i susreta!
Do tad – ugodno druženje uz blago hrvatskog jezika i do viđenja na proljeće!
      
                                                                 Copyright©2016.Ida Bogadi