utorak, 19. travnja 2016.

   2.SKUP  PAMTITELJA  RIJEČI

U knjižnici OŠ Gustava Krkleca 19.travnja 2016. održan je 2.Skup Pamtitelja riječi.
Najavljivan i iščekivan, prvi takve vrste u školi, Skup pamtitelja je prirodan nastavak uhodane aktivnosti Riječ dana koja se više od godinu dana svakodnevno provodi u školskoj knjižnici.
Prisjetimo se: učenici mogu svaki dan, nakon prvog školskog sata, skoknuti u knjižnicu i izabrati Riječ dana (otvaraju Rječnik hrvatskog jezika i nasumce je prstom odabiru) koja se zatim stavlja na pano ispred knjižnice te na web stranicu škole (uz ime i prezime izvlačitelja).
Kako bi sve bilo zabavnije i privlačnije, igri sličnije, knjižničarka (autorica ovog projekta) je ustanovila tri kategorije: Tragač, Sakupljač i Čuvar riječi.
Tragači su oni učenici koji imaju dvije Riječi dana, Sakupljači od tri do devet Riječi dana, a Čuvari riječi su sakupili više od deset Riječi dana. Svi se oni svečano proglašavaju u navedenim kategorijama na Dan Škole.
Riječ dana je prezentirana na Županijskom vijeću osnovnoškolskih knjižničara Grada Zagreba 1.9.2015. kao obećavajuća i motivirajuća aktivnost s mnogostrukim blagodatima i ostvarenim zadacima i ciljevima u odgojno-obrazovnom procesu.
Pa navedimo samo neke: rukovanje i snalaženje sa stručnom literaturom, usvajanje i memoriranje jezičnog hrvatskog blaga, ispravno korištenje istog, poticanje usmenog i pisanog izraza i logičkog razmišljanja te čitalačkih vještina…
Knjižničarka je nastavila razvijati ideju koja se ostvarila i na 2.Skupu pamtitelja riječi.
Zainteresirani učenici su memorirali trideset i devet Riječi dana i pristupili Skupu na kojem su svi bili upitani za značenje pojedine riječi (ozariti, paginacija, odbojan, poman, srljati, tajac, rukovet, zoran, verbalan, rječnik, prizeman, prisan, prijedlog, mukao, virtualan, stupica, zabraviti, žal, povjerenje, ofenzivan) te su usmeno odgovarali pred komisijom koju je činila ravnateljica Marija Luković, knjižničarka Ida Bogadi i učiteljica hrvatskog jezika Katarina Lenac-Legac.
Učenici su opravdali zajedničku nadu u budućnost ovog projekta jer su postigli vrlo dobre rezultate.
Škola je dobila Pamtitelja riječi iz 4.B razreda, Filipa Cvjetičanina!
Drugo mjesto dijele Nina Malić, 4.B i Ivan Telebar, 4.C dok su treće i četvrto mjesto zauzeli Jakov Troje i Bruno Horvat iz 4.B.

Čestitam našem 2.Pamtitelju riječi i svim sudionicima ovog skupa!

Do viđenja do 3. Skupa!

                                Ida Bogadi, prof.


 Copyright©2016.Ida Bogadi